Menu
Your Cart

Kuinka puhdistaa valurautapannu

 

Valuraudan puhdistaminen ja maustaminen voi olla pelottavaa. On yleinen väärinkäsitys, että valurauta on herkkä ja helppo pilata. Todellisuus ei voisi olla kauempana totuudesta. Ihmiset ovat tehneet ruokaa valuraudalla vuosisatojen ajan. Sen kestävyys ja käyttökelpoisuus ovat tehneet siitä perustuotteen keittiöissä ympäri maailmaa perinteisestä aasialaisesta ruoanlaittokulttuurista New Yorkin pihviravintoloihin. Kun opit nämä helpot ohjeet valurautapannun tai valurautakattilan puhdistamiseen, olet valmis käsittelemään mitä tahansa astiaa tai sotkua!

Viisi helppoa vaihetta valuraudan puhdistamiseen

Pyyhi se:Kun pannu/kattila on jäähtynyt ja saavuttanut kosketettavaksi sopivan lämpötilan, pyyhi sen sisäpuoli öljyn tai ruokajäämien poistamiseksi. Valuraudan puhdistaminen vielä lämpimänä vähentää pannun puhdistamiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa ja auttaa estämään ruoan tarttumista. Jos voit puhdistaa ne yksinkertaisesti pyyhkimällä, lopeta. Pieni öljymäärä puhdistuksen jälkeen ei ole ongelma. Itse asiassa pannun/kattilan/lautasen kuivumisen estäminen on tärkeä osa pitkäaikaista huoltoa. Valurautapannun liiallinen puhdistaminen on tarpeetonta ja vain vahingoittaa sen öljyämistä. Monille astioille tämä on ainoa välttämätön puhdistusvaihe. Jos kypsennettyä ruokaa ei voi puhdistaa tai astialla on erityisen voimakas maku,
Puhdistus: Pese esipuhdistuksen jälkeen lämpimällä vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Jos astiasi vaatii aggressiivisempaa puhdistusta, käytä karkeaa suolaa tai muovista hankausharjaa kiinnijääneiden ruokien poistamiseen ennen pesua. On tärkeää, että et käytä mitään liian aggressiivista, kuten teräslankaa, sieniä tai muita hankaavia puhdistusmenetelmiä, koska ne huuhtelevat mausteesi pois. Erityisen vaikeasti puhdistettavia ruokia varten täytä pannu/kattila puoliväliin vedellä ja kuumenna se liedellä. Kun vesi lämpenee, tahmeiden ruokajäämien pitäisi pehmetä ja tulla helpommin poistettaviksi. Kun olet antanut veden melkein kiehua, kaada se pois kattilasta ja pyyhi sisäpuoli liinalla poistaaksesi mahdolliset ruokajäämät.
Kuivaa se:On tärkeää huuhdella ja kuivata valurautapannu/kattila/lautanen heti puhdistuksen jälkeen. Suosittelemme nukkaamattoman liinan käyttöä. ÄLÄ KOSKAAN anna valuraudan kuivua ilmassa, koska se voi aiheuttaa ruosteen muodostumista. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet juuri käyttänyt saippuaa. Astian uudelleen kostuttaminen öljyllä on ratkaisevan tärkeää seuraavassa vaiheessa.
Lämmitä se: Aseta puhdas valurautakattila alhaiselle lämmölle 5-10 minuutiksi. Tämä poistaa sen pinnalle jääneen ylimääräisen kosteuden pyyhkeellä pyyhkimisen jälkeen. Tämä edistää edelleen metallin huokosten avautumista. Ota kattila/kattila/lautanen pois lämmöltä, kun kaikki vesi on haihtunut, kaada puoli tl öljyä kattilan sisäpuolelle ja levitä pintaan liinalla. Rypäleensiemenöljy, rypsiöljy, kasviöljy tai muut kasviöljyt tekevät hyvää työtä. Muista poistaa ylimääräinen öljy jättämällä pinta lähes kuivaksi pyyhittyäsi sen erillisellä liinalla.
Säilytä huolellisesti:Säilytä valurautaastiasi viileässä, pimeässä, kuivassa paikassa tai liedellä säännöllistä käyttöä varten. Jos sinulla on useita valurautapannuja, vältä pinoamasta niitä päällekkäin pitkiä aikoja, sillä se voi vahingoittaa mausteita. Suosittelemme myös ripustamaan ne ylpeänä keittiösi seinille!

Asiat, joita sinun ei pitäisi koskaan tehdä puhdistaessasi Hosse-valurautapannua

Käytät hankaavaa puhdistusmenetelmää, kuten terässientä:  Tämä vähentää öljyämistä tai poistaa sen kokonaan.
Valurautapannun/kattilan/lautasen liottaminen pesualtaassa:  Tämä johtaa lopulta ruosteisiin astioihin.
Laitat astiat astianpesukoneeseen:  Liiallinen altistuminen kosteudelle aiheuttaa jälleen ruostetta. Lisäksi astianpesukone poistaa rasvan, jonka poistamiseksi olet työskennellyt pitkään.

 

Kuinka puhdas on liian puhdasta?

Monet uudet valurautakäyttäjät puhdistavat yleensä valurautaastiansa samalla tavalla kuin muut ei-rauta-astiat ja tarjoiluvälineet. Vaikka on tärkeää puhdistaa kypsennetty ruoka ja ei-toivotut voimakkaat aromit, valuraudan liiallinen puhdistaminen voi kuivata pinnan tai poistaa öljyt. Öljy on pinnoite, joka suojaa pannua/kattilaa/lautasta ja tekee siitä tarttumattoman. Roskien aggressiivinen poistaminen pohjasta voi poistaa suojaavan mausteen. Lisäksi rauta on huokoista materiaalia. Kuten muutkin huokoiset materiaalit, kuten puu, haluat säilyttää terveellisen määrän kosteutta, tässä tapauksessa öljystä.

Onko ok käyttää saippuaa valuraudan puhdistamiseen?

Valurautaharrastajilla ei ehkä ole kiistanalaisempaa kysymystä kuin valuraudan pesu saippualla. Vaikka monet sanovat, että ei ole koskaan hyvä idea käyttää saippuaa valurautapannulla, todellisuudessa näin ei ole. Vaikka saippuaa ei useinkaan tarvitse puhdistaa pannulla, kun pelkkä pyyhintä riittää, pienen astianpesuainemäärän käyttö on täysin hyväksyttävää.

Myytti saippuan käyttämättä jättämisestä valuraudan kanssa johtuu öljyämisen/mausteen väärinkäsityksestä. Vaikka saippua poistaa rasvaa keittoastioistasi ja vaatii öljyämisen pannulla, kattilassa tai lautasella ennen säilytystä, se ei poista mausteita.

 

Mitä öljyäminen/maustaminen on?

"Takominen" on termi, jonka kaikki yhdistävät valuraudaan. Sanaan liittyy monia myyttejä, samoin kuin väärinkäsityksiä siitä, mitä termi tarkalleen tarkoittaa. Yksinkertaisesti sanottuna valurautaiset mausteet ovat polymeroituja öljyjä, jotka kuivataan ja kovettuvat lämmöllä ja muodostavat ohuen suojakerroksen valurautaisille astioille. Tämä kerros suojaa pannua, kattilaa tai lautasta ruosteelta ja on luonnollinen, myrkytön este niiden ja ruoan välillä. Koska valurauta on luonteeltaan huokoista, öljy täyttää huokoset ennen kuin jähmettyy polymeroinnin aikana, jolloin Hosse-keittoastioille tulee lasitasainen pinta.

Maustaminen on jotain, joka muodostuu ja kehittyy ajan myötä yhteisen käytön ja ruoanlaitossa. Aina kun lämmität paistinpannuasi, kattilaasi tai parilaasi paistaaksesi pihvin ja vihannesten tai paistat maissileipää, autat omalta osaltasi valuraudasi maustamista.
Jos poistat maustesi vahingossa marinoitujen ruokien kanssa tai haluat lisätä pintaan täyden ylimääräisen maustekerroksen, tutustu valuraudan maustamisen oppaaseemme.

premahvane-na-ryjda-ot-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg-1

 

 

 Kuinka poistaa ruoste valuraudasta

 Altistuessaan ilmalle tai kosteudelle rauta ruostuu luonnollisesti. Tämä yhdiste, joka tunnetaan myös nimellä rautaoksidi, on seurausta hapetuksesta, joka tapahtuu, kun rauta joutuu kosketuksiin hapen kanssa. Tämä on luonnollinen reaktio, jota haluamme aina välttää keittiövälineiden kanssa. Parhaat ehkäisymenetelmät ovat yllä kuvattujen puhdistusvaiheiden noudattaminen. Vahvan polymeroituneen maustekerroksen ja kevyen öljypohjan ylläpitäminen estää ruosteen muodostumisen lähes kaikissa tapauksissa.

 Jos löydät ruostetta pannulta/kattilalta/lautaselta vesipisaroiden, vaurioituneiden mausteiden tai yön yli pesualtaassa liotumisen seurauksena, yritä ensin poistaa se öljytyllä liinalla. Jos ruoste osoittautuu merkittävämmäksi eikä sitä voida poistaa tällä menetelmällä, on aika käyttää hankaavaa sientä tai lankaa. Muita tehokkaita menetelmiä ovat hankaus karkealla ruokasuolalla ja kasviöljyllä käyttäen puolitettua perunaa. Kun olet poistanut ruosteen ja pesenyt pannulla, noudata valuraudan uudelleenmaustamista koskevia ohjeitamme.

Parhaat menetelmät valuraudan varastointiin

Kun olet puhdistanut tai maustanut valurautapannusi, sinun on mietittävä, missä ja miten se säilytetään. Paras paikka säilyttää Hosse-pannua, kattilaa tai keittolevyä on heti liedellä, valmiina käytettäväksi seuraavana päivänä. Niiden, jotka haluavat pitää astiansa poissa tieltä, tulisi välttää paikkoja, joissa on paljon kosteutta, kuten pesualtaan tai astianpesukoneen lähellä. Yleensä paras paikka on suljettu kaappi tai vaatekaappi. Vältä tapaa pinota pannuja päällekkäin, sillä se voi vahingoittaa mausteita. Toinen loistava tapa säilyttää valurautapannua on ripustaa se kaapin alle tai seinälle, jolloin se esittelee sen ainutlaatuista Hosse-muotoilua.